Menu

sto80stopni

opinie, rady, przeżycia

Ogórki kiszone, ogórki konserwowe

annn.st01

Za nami już połowa wakacji. Czas zabrać się za zrobienie przetworów na zimę. Wczoraj robiłam ogórki konserwowe oraz kiszone. Przysłowie mówi: "aby ogórki się udały trzeba je powkładać w słoiki przed świętem świętego Bartłomieja (przed 24 sierpnia)." Ja wyrobiłam się w czasie, więc liczę, że ogórki będą pyszne. :)

Przed zabraniem się za wkładanie ogórków do słoików, trzeba dobrze wypłukać ogórki, najlepiej dwa razy. Słoiki należy wyparzyć, albo dobrze wymyć w płynie i gorącej wodzie.

 1.Przepis na ogórki kiszone:

  • Produkty:
  • świeży koper
  • czosnek
  • liść czarnej porzeczki
  • liść wiśni
  • chrzan
  • ogórki

Sposób przygotowania:

Do każdego ze słoików wkładamy koper - jedną długą gałązkę, chrzan, pół ząbku czosnku pokrojonego na małe kawałki, 2,3 liście porzeczki, 2-4 liście wiśni. Następnie do słoików wkładamy ogórki i zalewamy zalewą. Zalewa to woda zmieszaną z solą, w proporcjach na 1 litr wody 3 łyżki soli. Zakręcamy, odstawiamy do zakiszenia. Gdy po kilku tygodniach gdy, chcemy zakończyć proces kiszenia, słoiki zagotowujemy.

2. Przepis na ogórki w occie:

  • Produkty:
  • świeży koper
  • ziele angielski
  • liść laurowy
  • czosnek
  • chrzan
  • gorczyca
  • pieprz ziarnisty

Sposób przygotowania:

Do każdego ze słoików wkładamy koper, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, płaską łyżeczkę gorczycy,  3 ziarenka pieprzu. Wypełniamy słoik ogórkami i zalewamy zalewą. Zalewa to woda zmieszana z octem, solą i cukrem. Na 5 szklanek wody 1 szklanka octu, 2 łyżki soli i 3 łyżki cukru. Mieszankę zagotowujemy. Przestudzoną zalewą zalewamy ogórki. Zakręcone słoiki zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 min od momentu wrzenia.

IMG_20170802_161204

 IMG_20170802_161105

 IMG_20170802_161133

 IMG_20170802_181043

 

 

 

© sto80stopni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci